Съвети за здравословно хранене

Как да се храним здравословно и как да изчистим организма си?

Ежедневният ни ритъм е забързан и динамичен, изпълнен с работа, отговорности и задачи. Често изпадаме в депресивни състояния и се натъжаваме със или без конкретна причина.

В такива случай обикновено прибягваме до алкохол, тютюнопушене или успокоителни. Всъщност добре е да знаем, че сред храните има такива, които ще и накарат да се усмихнем и ще възвърнат доброто ни настроение или „Щастливи храни”.

Кои са те?

На първо място храните богати на витамин Б9 или Фолиевата киселина. Това са броколи, спанак, аспержи, слънчоглед, портокали, цвекло, овесени ядки, житни зародиши др. Лещата също е много богата на този витамин и една порция от нея ви осигурява необходимата дневна дажба.

На следващо място е витамин Б6, който може да отриете в бананите. Той премахва анемията, главоболието и депресията и е един чудесен избор за мрачните и студени зимни дни.

Омега 3 киселините значително подобряват функцията на нервната система, повишават концентрацията и засилват паметта. Според последните изследвания, омега 3 киселините лекуват и депресия. Може да ги намерите в лененото семе, суровите орехи, бадеми, лешници, в сьомгата, херингата и пъстървата.

Заменете белият хляб и вафлите с добри въглехидрати. Това означава плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, овесени ядки, храни богати на фибри. Не забравяйте и шоколадът и сладоледът. Тяхната консумация води до отделянето на хормона на щастието – серотонин, който ще премахне следите от депресията. Не случайно, при любовни драми посягаме към голямата кутия сладолед.

Ако вече сте похапнали здравословно, време е да излезете на открито и да подишате чист въздух, за се попечете на слънце и да се презаредите, готови за нов старт.

Автор: http://bobotic.bg/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *