Не ругайте цветята!

Цветята се страхуват и страдат! Много хора, не само принц Чарлз, говорят с цветята си! Когато говорите с цветето, то расте по-добре. Такива резултати установили в научен център в Хесен – Германия. Цветята са чувствителни, те предусещат чувствата, имат душа. Междувременно изследванията продължават почти в цял свят. Дори в НАСА чрез тест е доказано: Цветята страдат, когато техните собственици заминават в отпуск – главичките им клюмват. Опитът продължил по-нататък. Човекът взел със себе си снимка на цветето. Контактът бил запазен, а резултатът – цветето се запазило свежо. Друго изследване установило: Узамбарската теменужка е особено зависима от чувствата на своите господари. Терапевтът д-р Хенинг от Мюнхен направил опит с две саксии с теменужки. В продължение на една седмица той ругаел цветето в първата, целувал и хвалил цветовете на другата. И двете цветчета били поливани еднакво добре. След десет дни руганата теменужка повяхнала.

ЦветяРезултати от тестове с рози показали, че когато в стаята, където били натопени във ваза с вода току що откъснати рози, влизал човек, показалецът на детектора започвал да чука бързо и силно, когато влезлият не харесвал рози. Затова и заключението на учените е, че розите се нуждаят от много обич. Ако не я получават, увяхват бързо във вазата. В Калифорния един изследовател на растения свързал своето кайсиево дръвче с компютър , който отчитал с чукане и букви трептенето на дръвчето. От момента, в който дръвчето започнало да “говори”, то можело да изказва мисли. Например: “Накъде, по-далеч от тук, въздухът се раздвижва”! В Швейцария селянин отглеждал растението колраби с големина на голяма топка и репички, големи колкото ябълка.Неговата рецепта: “Разговарям си с тях в продължение на часове.” Само допреди няколко години учените се надсмивали над такива твърдения.

Днес вече е наистина доказано – цветята имат своя индивидуалност и различни белези на характера. Едните реагират след свързване с детектора на лъжата темпераментно, други – по-мудно. Също като хората. Цветята в саксии могат да помагат на хората, да са полезни. Ако жилището се намира на много натоварена с автомобилен трафик улица, стопаните трябва да поставят на рамката на прозореца си саксия с гербер. Цветето унищожава 67% от изгорелите газове на автомобилите. Същото може да се направи и с хризантемата. Тя унищожава 50%.  И двете растения поглъщат, т.е. очистват въздуха в жилището от вредния за човека трихлорентилен, който се отделя от дрехите, давани на химическо чистене.  Всички растения от вида на фикус, филодендрон, драконов лист са в състояние да разградят формалдехида в стаите на жилището (от мокет, бои). Резултатите от  едно изследване на НАСА доказват, че едно растение поглъща 70% от отровата с листата си, а корените му заедно с микроорганизмите в почвата на саксията ги  унищожават.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *