Какво е Dropbox и за какво го използвам?

Dropbox е една изключително полезна услуга, която всеки съвременен човек трябва да се научи да използва, ако цени времето си и ако иска да загърби старомодните начини за споделяне и преместване на файлове.

dropboxНавярно много често ви се е налагало да използвате флашки и CD-та на които да държите важната си информация. И на мен ми се е налагало доста пъти. Докато не открих Dropbox!!!

Dropbox е една изключително готина услуга, която всъщност не знам как да я обесня с по-простички думи. Всъщност услугата изобщо няма да ви усложнява живота, но ми е сложна да ви я обясня 🙂

Добре, ще се опитам. Представете си, че Dropbox е една голяма кутия в която можете да съхранявате най-важните си файлове. Вие можете да слагате каквито пожелаете файлове в тази кутия, без да се притеснявате, че някой ще се добере до тях и ще открадне ценна за вас информация.

Врътката тук е, че вие можете да достъпвате до тази кутия от различни устройства – от вашият компютър, таблет, смартфон или от който и да е друг компютър по света стига да е свързан с интернет.

Dropbox всъщност е един голям сървър, който използват милиони хора по света. Цялата тази услуга се нарича “облак”. Но не се сещайте веднага за мастика и мента 🙂

Вие имате достъп до този облак по всяко едно време и вашите файлове ще се намират на този облак, който както казах е голям сървър.

Ако сте решили да инсталирате програтама Dropbox на вашия компютър, то след като направите това ще ви се появи една папка Dropbox. Всичко каквото сложите в тази папка се синхронизира с вашия облак. Тоест файловете си стоят физически на вашия компютър, но и се синхронизират и с облака.

Ако след определено време нещо се случи с вашият компютър и поради една или друга причина вашите файлове от хард диска ви бъдат затрити – то няма страшно! Всичко го има качено в Dropbox. Само трябва да повикате облака и той ще дойде при вас.

Дори да не сте си пред домашния компютър, достатъчно е да въведете в браузъра адреса www.dropbox.com и да се логнете с вашето потребителско име и парола. Всички файлове ще си бъдат там, готови да ви служат отново.

Ако използвате каквото и да било Android устройство, то можете да си свалите приложението Dropbox за Android, с което ще можете да вършите същия процес, описан по-горе.

Дори ако сте правили красиви снимки с телефона или таблета си, те ще се синхронизират автоматично с вашия Dropbox акаунт. И всичко е супер сигурно и никой не може да ви открадне файловете.

Като казах файлове имате предвид, че услугата ви дава възможност да създавате папки, които да са публични или споделени само с определени хора. Така можете да работите с други хора, върху едни и същи файлове.

Надявам се, че съм ви убедила, че услугата Dropbox си заслужава вниманието и съм убедена, че ще я пробвате и ще останете много доволни от нея.

Повече за Dropbox можете да прочетете в Wikipedia и в авторитетния сайт за ревюта Wickeble.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *