Ски раница

Избор на ски раница

Ски раница
Ски раница

Ако сте начинаещ скиор или тепърва поемате на ски ваканция, то със сигурност вече сте направили дълъг списък с необходимия багаж и ски екипировка, с които следва да се оборудвате. Независимо дали ще пътувате с кола или автобус, вие ще се нуждаете и от подходяща ски раница, с която да пренесете багажа си и спокойно да се придвижвате до пистите във зимния ски комплекс.

В тази статия ще дадем няколко полезни съвета при избора на ски раници и калъфи за ски.

Размер

Ски калъфът трябва да пасва точно на вашите ски. Следователно първото нещо, което трябва да направите, е да измерите точната дължина на вашите ски. Също така можете да откриете изписани дължините на ските или вашия сноуборд от едната страна на върха.

Единична или двойна ски раница

Ски раниците се предлагат в два типа модели – единична (за един чифт ски) или двойна (за два чифта ски). Много скиори предпочитат да използват двойните ски калъфи и за пренасяне на един чифт ски, тъй като калъфите имат повече пространство, което може да се оползотвори за съхраняването на лични вещи. В двойната ски чанта (калъф) могат да се съберат неочаквано много вещи, ако бъдат подредени функционално.

Мека или твърда ски раница

Ски раниците се изработват или от мек плат или от по-твърд материал с примеси. Двата типа имат както преимущества, така и недостатъци.

Меките ски раници са по-удобни за пренасяне и се събират по-лесно в малък багажник на кола. Меките раници събират повече вещи, тъй като по-лесно променят формата си спрямо формата на съдържанието. Меките раници са и по-евтини от твърдите, но предвид факта, че цената зависи от други фактори като марка производител, както и качество на материала – може да срещнете почти еднакви цени за меки и твърди раници.

Твърдите ски раници осигуряват най-добрата защита за вашите ски елементи. Твърдите ски чанти сa идеални за скиори, които карат по-често ски. Твърдите ски раници издържат по-дълго в сравнение със меките ски чанти. От друга страна, твърдите ски раници са по-тежки за носене, така че препоръчваме да си изберете твърда ски раница с колелца. Твърдите раници ограничават пространството за съхранение на вещи – те не могат да бъдат „натъпкани“ и изискват повече пространство в багажника, за да бъдат наместени стабилно сред останалия багаж в колата.

Материал

Полиетиленовата пластмаса е най-популярният материал за изработка на твърди ски раници, тъй като е силен и издържлив и с допустима тежест, за да може да бъде пренасяна раницата.

Различните материали, които се използват в изработката на ски раници, обикновено отчитат и разликата в цената на моделите в сравнение с меките ски раници. Най-евтината раница, която се продава, обикновено се прави от полиестер. По-скъпите раници се правят от по-издържливи и еластични материали.

Ако сте се спрели на вариант мека ски раница, то изберете раница с по-плътен плат, като по-скъпите варианти са подплътени с пластмаса по краищата и ъглите за по-голяма издържливост и защита на раницата.

Подложка

Колкото по-подплътена е вашата раница, толкова по-добра защита ще имате за вашата ски екипировка. Ако пътувате със самолет подложката на раницата става повече от задължителна.

Повечето висококачествени раници са мало по-скъпи, но изработени от подплътен материал с по-малко пластмасови конструкции, за да се побират по-лесно в багажниците на различни превозни средства.

Тежест

Независимо колко вещи желаете да побере вашата раница, то винаги ще искате тя да е лека и да се пренася лесно. Това е особено важно, ако вашата раница няма колелца. Меките раници обикновено тежат между 1.4 – 4.5 кг, а твърдите – между 3.2 и 6.4 кг.

Колелца

Колелцата са предпочитани, когато става въпрос за ски раница и при пътуване между летища или различни ски курорти. Не забравяйте да проверите материала, от който са изработени колелцата, преди да закупите ски раницата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *