За престижа на кооперацията – добър домоуправител

За да се поддържа в добър вид жилищната сграда е необходимо някой да поеме отговорността за доброто състояние на общата собственост. По закона за етажната собственост това е задължение на домоуправителя, който е избран от общото събрание на всички собственици.

Домоуправителят има много задължения, които са свързани с много време. Това понякога затруднява избора за такава длъжност, защото трудно се намира желаещ да влага свободното си време в името на общото и за благото на всички. Общите части в кооперацията са определено най-важните – стълбище, мазета, покрив, асансьор и щрангове. Всички те трябва да са в добро състояние за да има нормални условия за живот в сградата.

За всичко са необходими средства, събрани от всички собственици. Това е другия голям проблем – не всички плащат навреме нужните ежемесечни такси. Трябва да се платят общите сметки за ток, вода, асансьор, за чистач. Само чистото и осветено стълбище може да ви гарантира свободно движение без страх от ненадейни срещи.

Всички разходи и приходи се водят на отчет от домоуправителя, както и домовата книга. За да се направи ремонт на някои от общите част е нужно решение на общото събрание, за да се осигурят необходимите средства за заплащане на услугата. Ремонтите в старите жилищни сгради са много и трябва да се плануват за реда на првенето им.

Не търпи отлагане ремонт на покрива, както и смяната на щранговете. Не е нормално на собствениците от последния етаж да капи вода при всеки дъжд. Старите метални щрангове са корозирали и смяната им е задължителна. Не са малко случаите на наводнени жилища поради спукана тръба. Не трябва да се отминава факта, че пукнатините по щранговете са видими.

Не трябва да се забравя за добро състояние на асансьора, но за това е необходим договор с фирма за поддръжка на асансьорното оборудване и плащане на задълженията към нея. Налага се и смяна на дограмата във входа, за да не навлиза толкова студ и влага.

За всичко това отговорността се поема от домоуправителя. Когато този човек се окаже вързан за ръцете поради липса на средства, той просто си дава отставката. От там нататък въпроса с избор на заместник е почти невъзможен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *