казанлък

Ваканция в Долината на розите? 10 места, които просто не може да пропуснете

казанлък
казанлък

Решили сте да посетите долината на розите? Отивайки там няма как да не посетите градът на розите — Казанлък, който е едно чудесно място за почивка. Тук има много места, които си струва да разгледате–започвайки от древни тракийски гробници, докато стигнем до новоизградения музей на розата и прочутата Лъвова чешма.

Казанлък е известен като розовата столица на България Тук през 1920 година Дончо Папазов създава и първата розотърговска къща. През годините градът става най-големият център за розопроизводство в България. Казанлъшкото розово масло става толкова известно, че печели златни медали на изложенията в Лондон, Париж, Филаделфия, Милано и др.

Да посетите Казанлък по време на розобера е събитие, което всяка година събира хиляди туристи в града. Освен това обаче, тук има и друго какво да видите. И то през цялата година.

Долината на тракийските царе

Без съмнение едни от най-големите забележителности. През 2004 г. край града се правят големи археологически открития. Професор Георги Китов открива в могилата на Голямата Косматка край град Шипка, бронзовата глава на Севт III и златната маска на Терес I. Освен цялата долина, която се оказва осеяна с гробници, тук се намира и древния град Севтополис, който е покрит от водите на язовир Копринка.

Казанлъшката гробница

Най-известния тракийски паметник, който е останал от древността. Възстановка на оригиналната гробница е направена и отворена за посещения. Древните рисунки възхищават и занимават умовете на световноизвестни учени и археолози и до днес. Някои дори смятат, че на част от изображенията присъства и легендарната Савска царица.

Неолитното селище

Недалеч от град се намира и неолитна селищна могила. Освен запазени останки от живота и бита през този период, тук се намират и костни останки от няколко вида птици, които днес са защитени, или изчезнали от лицето на земята.

Домът на Петко Стайнов

Градът предлага възможност на туристите да се докоснат и до културната история на България. Тук се намира и домът на композитора Петко Стайнов. Той е истински образец на дом от началото на века, а в него се съхраняват абсолютно запазени различни спомени за живота на музиканта.

Отново в Казанлък може да разгледате още и къщата — музей на Дечко Узунов, домът на Ненко Балкански, както и етнографския комплекс „Кулата”.

С това обаче не се изчерпва очарованието на града. В долината на розите има много места, които си струва да посетите. С отлична леглова база, настаняването в Казанлък не е проблем. Модерни и удобни хотели, които се намират близо до центъра, или до най-важните забележителности, осигуряват комфорт и удобства на гостите. Някои са издържани в изцяло традиционен битов стил, докато други съчетават в себе си, най-красивите забележителности на Казанлък–розите и най-модерните удобства при настаняване на гости.

И накрая, за тези, които обичат риболова и разходките сред природата, недалеч от града се намира язовир Копринка.

Язовирът се намира на 5 километра от града. Там може да се насладите на тишината на природата, да се разхладите в хладните води на язовира, да починете под сенките на дърветата или да половите риба. А надвечер може да се любувате на прекрасния залез на слънцето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *