Грижи за домашните любимци през студените месеци

zamryzvane-pri-kuchetaС настъпването на зимата, е важно да се уверите, че вашият домашен любимец се чувства топло, удобно и сте взели необходимите мерки, за да го предпазите от какъвто и да е вид заболяване. Прочетете тази статия, за някои полезни съвети за грижи за домашни любимци за по-студените месеци.

1. Осигурте на кучето ви топли постелки! От само себе си се разбира, че топлото и уютно спално бельо е задължително условие за суровата зима. Да не се допуска вашият домашен любимец да спи на пода. Леглата и постелките са лесно достъпни в магазините за домашни любимци. Уверете се, че вашият домашен любимец спи върху килим заедно с едно легло, одеяло и възглавница.

2. Пазете кучето ви от измръзване! Антифризът е химически разтвор, който се прибавя към вода за понижаване на точката на замръзване. Той често се използва в по-студените страни, за да запази превозните средства от замръзване. Това решение не е нищо по-малко от отрова за кучета и котки. Тези животни са привлечени от сладкия вкус на тази течност, която може да се окаже фатална. Така че, почиствайте превозните средства, без да оставяте никакви следи от тази добавка. Също така, за да се избегне случайно интоксикация, лекарите предлагат, да се използват животински чисти продукти. И ако това не е опция, поне дръжте бутилките с антифриз извън обсега на вашия домашен любимец.

3. Почиствайте лапите на кучето си след всяко излизане навън! След завръщането на закрито от дъжд или сняг и да се отървем от всички попаднали върху лапите нехигиенични частици, които е вероятно кучето ви да погълне. Лапите на котките и кучетата са чувствителни зони и са склонни да кървят от твърдия сняг или лед. Също така, отрежете ноктите и козината между пръстите на краката им, за да се избегне затъване в снега. Ако измивате лапите им всеки път, когато времето е кално и дъждовно, помислете за използването на кучешки ботуши по време на техните разходки.

4. Обърнете специално внимание на възрастните домашни любимци! По-старите кучета са склонни към здравословни проблеми, като остеоартрит и хипотермия. Един ефективен начин да им помогне през този сезон е като им се осигурявате достатъчно топлина с електрически възглавници и одеяла. Нестандартните подложки за отопление са на разположение на пазара, които да им помогнат да се борят хипотермия и болка поради остеоартрит.

5. Бъдете внимателни за симптомите на измръзване. Кожата на домашен любимец с измръзване изглежда белезникаво-сив до червено и може лесно да се обели. Измръзналото място се разпростира по кожата на лапите, ушите и носа. Често е трудно да се определи измръзването само по външни признаци. Следователно се препоръчва за почистване на вашия домашен любимец да бъде почистван от всякакви следи от сняг толкова често, колкото е възможно. Също така, поставете вашия домашен любимец в близост до топла зона, например, камината и почистване на съмнение за зоната с влажна кърпа.

Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че при животните, както и при хората е доказано, че превантивните мерки и профилактиката са за предпочитане пред лечението на вече съществуващ проблем. Такива могат да бъдат хранителните добавки, повишаващи имунитета, както и хранителни или нехранителни продукти, засилващи отбранителната способност на организма срещу болестите.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *