Гимнастика за очите

gimnastikaГолемият обем от информация, който “поглъщаме” всеки ден изисква от нашите очи почти непрекъснато да се намират в състояние на напрежение. Съвсем естествено е, че те се изморяват. Много проблеми със зрението възникват именно от пренапрежението. Обикновено най-често срещаните сред тях са сухота на окото, зачервяване, късогледство. Всеки, който иска да запази зрението си трябва да отделя необходимото време за почивка, а наред с това и да прави упражнения за мускулите на очите.

Ето едно упражнение за очите, което е добре да правите всеки ден:

Седнете изправени и се отпуснете. Покрийте очите по следния начин: средата на дланта на дясната ръка трябва да бъде разположена в предната част на дясното око. По същия начин трябва да поставите и лявата си ръка. Ръцете трябва да лежат кротко, не е необходимо да ги притискате силно към лицето. Важният момент е, че пръстите ви трябва да бъдат напълно събрани, без да има “цепки”, пропускащи светлина. Клепачите ви също трябва да бъда затворени.

Сега поставете лактите си на масата. Вратът и гръбначният ви стълб трябва да се намират в почти права линия. Уверете се, че тялото ви не е напрегнато – ръцете, гърбът и шията трябва да са спокойни. Дишането ви трябва да е леко.

 

Опитайте се да си спомните нещо, което ви е доставило удоволствие: почивката на море, празнуването на рождения ви ден, звездното небе… За да е по-благоприятен ефектът от това упражнение, можете да си пуснете и нежна музика, която да ви помогне да се отпуснете. Не е нужно да се опитвате да контролирате това състояние – просто трябва да знаете, че намаляването на напрежението в цялото тяло ще премахне и умората от мускулите в очите.

 

Най-добре е упражнението да се прави в продължение на 5-6 минути. Без никакви проблеми то може да бъде изпълнявано и на работното ви място, където напрежението от работата, особено ако е пред компютър, изморява допълнително очите ви. Опитайте упражнението още днес – ще се изненадате приятно от ефекта!

 

Статията е осигурена от https://webselo.com

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *